Všetko si dobre naplánujteEšte pred tým, než sa vrhnete na nákup surovín alebo praktických pomocníkov, ktorí vám s výrobou obloženej misy pomôžu, dôkladne naplánujte, koľko osôb budete hostiť a akú veľkú hostinu chcete vlastne chystať. Nie je totiž nič horšie, ako keď počas večera dôjde pripravené občerstvenie. A kde budete uprostred noci zháňať nové?
Ak máte napríklad desať hostí, misu zostavujte tak, aby každý z nich mohol ochutnať všetky pochutiny, ktoré pre nich pripravíte. Rozhodne tak nemôžeme dať na misu treba osem ruských vajíčok a spoliehať na to, že: "Petra si vajcia nedá a Martinovi je vlastne úplne jedno, čo počas večera ochutná". Preto počítajte s tým, že práve dnes budú všetci chcieť z vašej lákavej misy ochutnať každý jeden výtvor. Tomu následne prispôsobte nákup surovín.
Praktickí pomocníci vám ušetrí časAby ste nemuseli všetky suroviny krájať otrocky ručne, oplatí sa zvážiť obstaranie praktického pomocníka - v tomto prípade napríklad krájača Zelmer. Samotná značka tento rok oslávila už sedemdesiate narodeniny a predstavila svetu celý rad praktických pomocníkov. Niet sa preto čomu čudovať, že ju prestížny časopis Financial Times zaradil medzi desiatku najlepších a najdôveryhodnejších firiem strednej a východnej Európy!
Ale späť k multifunkčnému Zelmer krájaču, ktorý nájde uplatnenie počas rodinných osláv a ďalších slávnostných príležitostí. S jeho pomocou ľahko, rýchlo a bezpečne nakrájate potrebné pečivo, syry, salámy, zeleninu a ovocie, ale napríklad tiež zemiakové a žemľové knedle a ďalšie suroviny. O presný rez sa stará zúbkovaný nôž z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele s priemerom 170 mm. Nastaviť si, samozrejme, môžete aj hrúbku jednotlivých plátkov a to od 0 do 15 milimetrov.
Tipy na dokonalé obložené misyPri vytváraní obložených mís popustite uzdu fantázii a nechajte ju pracovať na plné obrátky. Vytvárať môžete čisto syrové, miešané, zeleninové alebo syrové misy. Staviť, samozrejme, môžete aj na kombináciu syrov a salám alebo syrov a ovocia, ktoré doplníte orieškami či olivami. Takáto misa sa skvele hodí napríklad k bielemu vínu. Ak sa rozhodnete podávať červené víno, pripravte misu z plátkov zveriny, bravčového, hovädzieho alebo jahňacieho mäsa. Chýbať by na tejto mise nemali ani plesňové syry, parmezán a čedar.
Čo sa týka párovanie obložených mís s pivom, tu voľte napríklad bravčové koleno, bôčik alebo plátky pečeného mäsa, s ktorých bezpečným nakrájaním vám opäť pomôže vyššie uvedený krájač Zelmer. Vedľa nešliapnete ani mäsovou misou, ktorú doplníte o malé párky, sušené klobásky s paradajky a, samozrejme, slané pochutiny (oriešky, tyčinky, krekry).
Obľúbené sú tiež talianske (mozzarella, cherry paradajky, bazalka) alebo napríklad grécke kombinácie (syr feta, olivy, paradajky, olivový olej). Nezabudnite ani na najrôznejšie dresingy, omáčky, dipy a, samozrejme, pečivo (napríklad to po domácky upečené). Ak vám to časové možnosti umožňujú, z tenkých plátkov syrov alebo údenín môžete vytvárať ružičky alebo iné tvary, ktoré stravníci zaručené ocenia.