OVERENÉ: Pripravte si aj vy chutnú domácu Mozzarellu priamo u vás doma

Vždy sme si priali zistiť, čo sa vlastne ukrýva za výrobou chutných domácich syrov, bez ktorých by sme si život vedeli len ťažko predstaviť. Možno si teraz nejeden vegán povedal: „To teda nie je nič pre mňa...“, no výrobník syra B-cheese ho určite presvedčí o opaku. Pre tentokrát sme si ale povedali, že by sme radi vyskúšali tvorbu klasickej domácej Mozzarelly. Naštartovali sme teda výrobník syra, pustili náučný tutoriál a vyzbrojení odvahou sme sa pustili do jej výroby. Skúste to aj vy a budete nadšení!
Suroviny, ktoré sme potrebovali:
INGREDIENCIE:
- 2l plnotučného mlieka
- 3g kyseliny citrónovej
- 0,5dl vody
- 50g smotanového jogurtu
- 5ml syridla
- 10g soli

Ariete 615

POSTUP:
Kroky vykonávané mimo spotrebiča:
1. V šalátovej mise rozpustite 10 g soli v 1 l vody.
2. Rozpustite kyselinu citrónovú v 0,5 dl studenej vody.

Kroky vykonávané v spotrebiči:
3. Pridajte studené mlieko s jogurtom do nádoby spotrebiča a dobre ho rozpustite.
4. Počas miešania mlieka špachtľou pridajte všetok roztok kyseliny citrónovej a vložte kôš na syr.
5. Zapnite PROGRAM 4 „MOZZARELLA“.
6. Rozpustite syridlo v 0,5 dl vody.
7. Pri dosiahnutí teploty 40° a rozsvietení indikátora „DÁVKOVAČ ”, začnite miešať mlieko   špachtľou a pridajte syridlo. Pokračujte v miešaní 5 sekúnd a potom zastavte pohyb mlieka jeho miešaním v opačnom smere.
8. Potvrďte „OK“, spotrebič prikryte a nechajte mlieko zrážať 1 hodinu.
9. Keď zabliká indikátor „ŠPACHTĽA”, odstráňte polovicu srvátky pomocou naberačky a narežte tvaroh na približne 4 cm kocky.
10. Potvrďte „OK“ a počkajte 30 minút.
11. Keď zabliká indikátor „ŠPACHTĽA”, pomocou dodávanej špachtle alebo metličky narežte tvaroh na malé približne 1 cm kúsky.
12. Potvrďte „OK“ a pokračujte na 15 minút.
13. Keď zabliká indikátor „VYBRAŤ “ (šípka hore), opatrne vyberte kôš, nechajte ho odtiecť do nádoby v trvaní 30 minút.
14. Keď zabliká indikátor „MANUÁLNE“ (ručne), položte kôš na syr na pracovný stôl, pomocou naberačky vymeňte srvátku v spotrebiči za 1 l studenej vody bez toho, aby ste odpojili spotrebič a potvrďte „OK“. Pri výmene vody nie je potrebné nádobu umývať, stačí ju vyprázdniť.
15. Rozdrvte tvaroh rukami na pracovnom stole a nechajte ho v koši na syr.
16. Keď zabliká indikátor „MANUÁLNE“ (ručne), voda dosahuje teplotu 90°. Ponorte kôš na syr s tvarohom na 3 sekundy a následne vyberte. Tento postup opakujte niekoľkokrát a po treťom pokuse začnite miešať pomocou dreveného valčeka. Pokračujte v ponáraní a vyberte ho vtedy, keď dosiahne textúru žuvačky a bude hladký a ľahko spracovateľný.
17. Ponorte syr a ponechajte ho vo vode, postupne ho extrahujte pomocou vhodných nástrojov (napr. naberačky), aby ste zabránili priamemu kontaktu s horúcou vodou a pokúste sa ho spracovať na vytvarovanie guľatého tvaru.
18. Po nakrájaní, vložte mozzarellu do šalátovej misy s vodou a soľou. Následne pridajte ľad. Potvrďte „OK“ pre ukončenie programu: rozsvieti sa indikátor „KONIEC“.
19. Mozzarella je pripravená. Aby ste predišli gumovitému efektu, nechajte ju odpočívať v jej tekutine a skladujte ju v chladničke 4 - 5 dní.

Ariete 615

Aj keď sa príprava Mozzarelly na prvý pohľad zdá byť trošku náročnejšia, nemusíte sa toho báť. Väčšinu času sme oddychovali a čakali kým prístroj odvedie prácu za nás. Výsledný produkt nás veľmi príjemne prekvapil. Našou prvou Mozzarellou vyrobenou vo výrobníku syra B-cheese od Ariette sme obohatili čerstvo upečenú pizzu. Netrvalo dlho a o pár minút bolo všetko fuč. Teraz je nám jasné, že sa v najbližších dňoch budeme musieť pustiť do výroby ďalšieho syra. Je to proste návykové!

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu