Suroviny, ktoré sme potrebovali:INGREDIENCIE:- 2l plnotučného mlieka
- 3g kyseliny citrónovej
- 0,5dl vody
- 50g smotanového jogurtu
- 5ml syridla
- 10g soli
POSTUP:Kroky vykonávané mimo spotrebiča:1. V šalátovej mise rozpustite 10 g soli v 1 l vody.
2. Rozpustite kyselinu citrónovú v 0,5 dl studenej vody.
Kroky vykonávané v spotrebiči:3. Pridajte studené mlieko s jogurtom do nádoby spotrebiča a dobre ho rozpustite.
4. Počas miešania mlieka špachtľou pridajte všetok roztok kyseliny citrónovej a vložte kôš na syr.
5. Zapnite PROGRAM 4 „MOZZARELLA“.
6. Rozpustite syridlo v 0,5 dl vody.
7. Pri dosiahnutí teploty 40° a rozsvietení indikátora „DÁVKOVAČ ”, začnite miešať mlieko špachtľou a pridajte syridlo. Pokračujte v miešaní 5 sekúnd a potom zastavte pohyb mlieka jeho miešaním v opačnom smere.
8. Potvrďte „OK“, spotrebič prikryte a nechajte mlieko zrážať 1 hodinu.
9. Keď zabliká indikátor „ŠPACHTĽA”, odstráňte polovicu srvátky pomocou naberačky a narežte tvaroh na približne 4 cm kocky.
10. Potvrďte „OK“ a počkajte 30 minút.
11. Keď zabliká indikátor „ŠPACHTĽA”, pomocou dodávanej špachtle alebo metličky narežte tvaroh na malé približne 1 cm kúsky.
12. Potvrďte „OK“ a pokračujte na 15 minút.
13. Keď zabliká indikátor „VYBRAŤ “ (šípka hore), opatrne vyberte kôš, nechajte ho odtiecť do nádoby v trvaní 30 minút.
14. Keď zabliká indikátor „MANUÁLNE“ (ručne), položte kôš na syr na pracovný stôl, pomocou naberačky vymeňte srvátku v spotrebiči za 1 l studenej vody bez toho, aby ste odpojili spotrebič a potvrďte „OK“. Pri výmene vody nie je potrebné nádobu umývať, stačí ju vyprázdniť.
15. Rozdrvte tvaroh rukami na pracovnom stole a nechajte ho v koši na syr.
16. Keď zabliká indikátor „MANUÁLNE“ (ručne), voda dosahuje teplotu 90°. Ponorte kôš na syr s tvarohom na 3 sekundy a následne vyberte. Tento postup opakujte niekoľkokrát a po treťom pokuse začnite miešať pomocou dreveného valčeka. Pokračujte v ponáraní a vyberte ho vtedy, keď dosiahne textúru žuvačky a bude hladký a ľahko spracovateľný.
17. Ponorte syr a ponechajte ho vo vode, postupne ho extrahujte pomocou vhodných nástrojov (napr. naberačky), aby ste zabránili priamemu kontaktu s horúcou vodou a pokúste sa ho spracovať na vytvarovanie guľatého tvaru.
18. Po nakrájaní, vložte mozzarellu do šalátovej misy s vodou a soľou. Následne pridajte ľad. Potvrďte „OK“ pre ukončenie programu: rozsvieti sa indikátor „KONIEC“.
19. Mozzarella je pripravená. Aby ste predišli gumovitému efektu, nechajte ju odpočívať v jej tekutine a skladujte ju v chladničke 4 - 5 dní.
Aj keď sa príprava Mozzarelly na prvý pohľad zdá byť trošku náročnejšia, nemusíte sa toho báť. Väčšinu času sme oddychovali a čakali kým prístroj odvedie prácu za nás. Výsledný produkt nás veľmi príjemne prekvapil. Našou prvou Mozzarellou vyrobenou vo výrobníku syra B-cheese od Ariette sme obohatili čerstvo upečenú pizzu. Netrvalo dlho a o pár minút bolo všetko fuč. Teraz je nám jasné, že sa v najbližších dňoch budeme musieť pustiť do výroby ďalšieho syra. Je to proste návykové!