Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Upratovanie u alergikov: Ako na prach a roztoče

22.11.2023

V domácnosti s alergikmi by mali platiť jasné pravidlá – a to sa týka najmä upratovania. Čistý domov totiž zohráva pri snahe zmierňovať príznaky alergií hlavnú rolu. Pri liečbe takejto alergie totiž platí jeden základný princíp: Zmierniť expozíciu alergénov. A to všetkých.

Neustále kýchate, svrbí vás pokožka alebo dokonca trpíte dlhotrvajúcimi atopickými ekzémami? Čaká vás dlhá cesta k odhaleniu a riešeniu problému. A mnohokrát sa ani po desiatkach vyšetrení neodhalí pravá príčina. Tých môžu byť totiž stovky: roztoče, prach, peľ, plesne, ale aj potravinové alergény. Jedinou overenou cestou je čistý a hypoalergénny domov.

Kde nie je prach, nie je alergia

Prach ako taký nie je tým najväčším rizikom. To skutočné nebezpečenstvo sa skrýva medzi jeho čiastočkami. Práve prach na seba totiž viaže tie najväčšie spúšťače alergií, ktorými sú plesne, prachové roztoče, peľ, zvieracie alergény (šupinky kože, srsť, mikroskopické stopy výkalov a pod.). Už je vám asi jasné, že zotrieť prach suchou handričkou asi stačiť nebude. Tak sa totiž obsah rozvíri a alergény sa po byte skôr rozvíria. Ani bežné vysávanie nie je úplne ideálne.

Lapače prachu? Nie, vďaka

Aby ste zvyšok života nestrávili upratovaním, prispôsobte svoju domácnosť novým podmienkam. Zbavte sa všetkého, na čom len priľne prach a nemá žiadnu hodnotu. Uvidíte, že sa vám bude voľnejšie dýchať nielen kvôli alergiám. Obmedzte počet kobercov a textílií tam, kde nie sú skutočne potrebné. Vymeňte pokrývky za tie hypoalergénne a vyberajte také, ktoré je možné prať na vysokých teplotách. Nezabúdajte ani na to, že v spálni, kde spí alergik, by mali mať hypoalergénne posteľné sady všetci, inak sa roztoče ďalej množia a vy sa príznakov nezbavíte.

100% hypoalergénne aj bez chémie

Na to, aby ste sa zbavili všetkých roztočov, prachu a plesní, nepotrebujete armádu čistiacich prostriedkov. Stačí čistá voda premenená na paru. Výskumy preukázali, že parné čistenie dokáže zlikvidovať až 99 % všetkých alergénov – a to ako z povrchov, tak aj z hlbších vrstiev tkanín, matracov a čalúnenia. Parné čističe si nechala patentovať – a dlhé roky patent držala – talianská spoločnosť Ariete. Tá dodnes vyrába jedny z najúčinnejších a najspoľahlivejších strojov. Pre domácnosť s alergikmi je vhodný taký, ktorý má príslušenstvo na čistenie ako podlahy, tak rôznych ďalších plôch.

Ako to vlastne funguje?

Parným čističom je možné v domácnosti ošetrovať silne znečistené plochy plné mastnoty, ktorú účinne rozpúšťa, poradí si aj s plesňou v kúpeľni a dokáže rozpustiť aj iné nečistoty. Vďaka tomu, že nejde o takzvané čistenie "na sucho" nevíri prach a zároveň vďaka horúcej pare pri samotnom čistení zahubí všetky roztoče a choroboplodné zárodky. Na citlivejšie plochy alebo podlahy môžete použiť návleky z mikrovlákna, na odolnú špinu zase rôzne trysky alebo kefky. Výsledkom čistenia parou bude vždy hygienicky čistý, dezinfikovaný a voňavý domov, v ktorom sa vám bude voľne dýchať.

Využite vianočnú zľavu 25% na všetky parné čističe na e-shope www.ariete.sk. V košíku stačí zadať promo kód “ODMENA25SK” a užite si ekologické upratovanie a hlavne čistú domácnosť.

Pošlite článok známemu