Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Kameň na pečenie pizze – prečo je nenahraditeľný pri príprave domácej pizze

Pizza je symbolom Talianska. Je oceňovaná po celom svete pre svoju chuť a všestrannosť. Príprava pizze je umenie, ktoré ak chceme mať dokonalý výsledok, môže byť náročné aj v dnešnej dobe. Moderné technológie, materiály a inovatívne riešenia, ktoré sa vo svete cateringu objavujú čoraz viac dávajú príprave pizze nový rozmer. Medzi ne patrí aj použitie takzvaného žiaruvzdorného kameňa, ktorý nájdete v mnohých rúrach najnovšej generácie – vrátane tých z rozsiahleho sortimentu Ariete. Žiaruvzdorný kameň na pečenie pizze výrazne zlepšuje konečný výsledok aj pri domácej príprave. Čítajte ďalej a zistite viac o vlastnostiach žiaruvzdorného kameňa, ako ho používať a jeho výhody. Dozviete sa aj ako ho čistiť správnym spôsobom, aby nestratil svoje jedinečné vlastnosti.

Žiaruvzdorný kameň: čo to je

Žiaruvzdorný kameň, ktorý sa bežne používa v peci na pizzu, je v podstate kameň na pečenie, ktorý zlepšuje kvalitu pečenia kysnutých výrobkov. Zvyčajne sa používa na elimináciu menšieho výkonu domácich rúr v porovnaní s profesionálnymi pecami na pizzu. Pečiacu plochu má vyrobenú z materiálov, ako je hlina, malta a cordierit alebo ďalších, ktoré podporujú cirkuláciu tepla. Ako už bolo spomenuté, je obzvlášť užitočný pri príprave pizze, ale aj kysnutého chleba a dezertov, pretože presne napodobňuje podmienky ako v tradičnej peci na drevo.

Jeho jedinečná schopnosť pohlcovať vlhkosť, a zároveň akumulovať teplo a následne ho homogénne rozvádzať pri udržiavaní veľmi vysokej teploty sú nevyhnutnými a rozhodujúcimi vlastnosťami pre optimálne pečenie. A nielen to, žiaruvzdorný kameň je schopný dlhodobo udržiavať absorbovanú teplotu a chladnutie je naopak veľmi pomalé. Úspora času je značná. Ariete vytvorila elektrickú pec na pizzu zo žiaruvzdorného kameňa vo vnútri pece, ktorá s maximálnou teplotou 400 stupňov a  5 úrovňami pečenia, je tým najlepším pomocníkom na prípravu domácej pizze na vysokej úrovni.

Žiaruvzdorný kameň na pizzu: ako ho používať

Už vieme čo je to žiaruvzorný kameň, ktorý asi najviac poznáme ako kameň na pizzu. Pozrime sa na jeho plnohodnotné využitie. Všeobecne platí, že v klasických rúrach na pečenie by mal byť kameň umiestnený na strednom rošte. Pred pečením pizze vložíme kameň do vypnutej rúry a až tak rúru zapneme, aby sa nahrieval na požadovanú teplotu - inak riskujeme jeho poškodenie. Kameň potrebuje čas, ktorý sa pohybuje od 30 do 60 minút, aby dosiahol ideálnu teplotu na pečenie pizze: až potom môžeme pristúpiť k samotnému pečeniu. Príprava pizze bude trvať 5 až 10 minút a po upečení je potrebné  vypnúť rúru a počkať, kým kameň úplne vychladne, až potom ho premiestnime alebo očistíme.

Tento typ pečenia neprináša žiadne extrémne komplikácie, možno okrem dlhšieho času prípravy. Napriek tomu sú na trhu moderné pece, vďaka ktorým je to ešte jednoduchšie a bezprostrednejšie. Pec na pizzu Ariete vylepšuje svoj výkon vysokokvalitnou platňou zo žiaruvzdorného kameňa s priemerom 30 cm, ktorá vám umožňuje optimálnym spôsobom piecť alebo ohrievať pizzu. Rýchle pečenie pri vysokej teplote vám umožňuje priblížiť sa rovnakej metóde pečenia v peci na drevo a už za 4 minúty získate perfektnú domácu pizzu s dokonalou chrumkavosťou a zhnednutím. Dve praktické drevené palety, ktoré sú súčasťou balenia, môžeme použiť aj na položenie pizze na horúci kameň a jej pohodlné vybratie hneď po upečení.

Ako čistiť žiaruvzdorný kameň

Materiály, z ktorých je žiaruvzdorný kameň vyrobený, nevyžadujú špecifické úpravy v rámci čistenia, ktoré by bolo potrebné vykonať po každom použití. Je však dobré mať na pamäti niekoľko malých opatrení, aby nedošlo k poškodeniu, vzhľadom na to, že hovoríme o dosť krehkých materiáloch. Ide o obzvlášť porézny materiál, neodporúča sa používať veľké množstvo vody, ako aj používanie oleja alebo čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli mať škodlivé účinky na kameň a zhoršiť kvalitu pečenia.

Vo všeobecnosti je návod na čistenie a údržbu pizza kameňa jednoduchý a stručný. Po vychladnutí povrchu musíme odstrániť prípadne zvyšky jedla kefou a špachtľou a následne rýchlo utrieť mokrou, ale dobre vyžmýkanou drsnenejšou stranou špongie. Ak stopy jedla ostávajú, možno ich odstrániť pomocou soli a nakoniec navlhčenou handričkou vo vode a bielom octe. Niektoré škvrny môžu ostať na kameni, ale nijako neovplyvnia kvalitu pečenia.

Pošlite článok známemu