Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Domáca pizza – recepty, triky a chyby, ktorým sa vyhnúť

Pizza. Chutí nám na obed aj na večeru, ale najviac nám všetkým chutí pravá talianská pizza so závanom mora, slnka a leta. Pre Talianov je pizza stavom mysle a spolu s cestovinami sa stala veľmi populárnym jedlom na celom svete. Pôžitok z jej jedenia však nespočíva len v zahryznutí a vychutnaní si každého sústa: snom mnohých z nás je pripraviť si domácu pizzu tak dobrú a jemnú, na akú sme zvyknutí v tých najlepších pizzeriách.

Tento sen sa môže stať skutočnosťou vďaka pizza peci od talianskej firmy Ariete, s ktorou upečiete pizzu za 4 minúty.  Naučme sa spolu, aké má byť správne cesto na perfektne upečenú domácu pizzu a akým najčastejším chybám sa vo fáze prípravy vyhnúť.

Domáce cesto na pizzu: prísady a príprava

Múka, voda, soľ, olej a droždie. Existuje len málo jednoduchých receptov, ktoré ohromia priateľov a celú rodinu. Pizza predstavuje skutočný okamih radosti, keď sa stretneme s priateľmi a rodinou pri stole, aby sme spoločne strávili čas pri chutnom jedle. Či už je nízka a chrumkavá, alebo vysoká a mäkká, pizza vie, ako nalákať dospelých aj deti a môžeme sa na nej pochutnať pri každej príležitosti. Práve pre získanie tej autentickej chuti a pravosti si ju často chceme pripraviť doma. Aby ste ju mali presne takú, aká sa podáva v Neapole. Aj pri domácich receptoch treba mať na pamäti tri základné body: pizza musí byť ľahká, chutná a zároveň ľahko stráviteľná.

Potom pochopíte, že tajomstvo prípravy dobrej pizze ako v pizzerii je celé v ceste. Ak nie je kvalitné, len ťažko dokážeme upiecť špičkovú pizzu.

Recept na domácu pizzu

  • 300 g hladkej múky 00
  • 200 g manitoba múky 0
  • 300 ml prírodnej minerálnej vody
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžičku cukru
  • 8 g soli
  • 8 g droždia

Pred spracovaním cesta je dôležité múku preosiať, aby sa nevytvorili hrudky. Zmiešané múky vysypte na dosku na vaľkanie - alebo alternatívne do misy – vytvorte v strede kráter a vylejte doňho olej. Droždie rozpustíme v malom množstve vlažnej vody spolu s lyžičkou cukru, pridáme ho k múke a po pridaní soli začneme miesiť. Zároveň pomaly prilievame zvyšok teplej vody, kým zmes nie je hladká, kompaktná a dostatočne mäkká. Ak používate robot, cesto bude hotové, keď sa začne odliepať od stien misy.

Cesto necháme kysnúť v miske prikrytej potravinovou fóliou, nevyhnutne na teplom a suchom mieste, najmenej 5 alebo 6 hodín. Následne rozdeľte zmes na viac časti po cca 250g a nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote ďalšiu hodinu. Vyberieme bochníky a roztiahneme ich rukami, vyhýbame sa používaniu valčeka a snažíme sa získať okrúhly tvar, a to bez prílišného sploštenia hrán. Teraz môžeme blúdiť fantáziou a dochutiť pizzu tak, ako ju máme najradšej, napríklad paradajkami a mozzarellou alebo šunkou a šampiňónmi.

Chyby, ktorých sa pri príprave domácej pizze nedopustiť

Umenie pripraviť domácu pizzu si však vyžaduje určité malé opatrenia. Existuje niekoľko bežných chýb, ktoré môžu ohroziť konečný výsledok, aj napriek dodržiavaniu správneho receptu. Najbežnejšie je poradie, v akom sa ingrediencie vkladajú: vo fáze miešania je nevyhnutné pridať najskôr droždie, a potom soľ, pretože soľ čiastočne inhibuje droždie a spomaľuje kysnutie. Taktiež nie je vhodné pridávať veľa droždia na urýchlenie kysnutia, lepšie je použiť menšie množstvo a nechať cesto dlho kysnúť, pokojne aj 24 hodín. Napokon, pre mäkkú a ľahko stráviteľnú pizzu treba cesto vždy prikryť v špeciálnej nádobe alebo potravinovou fóliou, aby sa nevytvorili kôrky, ktoré by mohli narušiť rovnomernú hmotu.

Ako upiecť pizzu doma s Ariete

Teraz, keď vieme ako pripraviť dokonalé cesto  musíme  ešte upiecť náš výtvor. Nič nemôže byť jednoduchšie – a rýchlejšie! - ako s pecou na pizzu Ariete. Tento vzácny pomocník pre všetkých milovníkov pizze, vybavený vysoko kvalitnou žiaruvzdornou kamennou doskou s priemerom 32 cm, umožňuje pečenie s piatimi rôznymi stupňami pečenia až do maximálnej teploty 400 stupňov. Rýchle pečenie pri vysokej teplote vám umožňuje napodobniť rovnakú metódu ako pri pečení v pecí na drevo a už za 4 minúty získame dokonale upečenú domácu pizzu.

Pošlite článok známemu