Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Parné čistenie pre začiatočníkov: Spustenie parného čističa krok za krokom

Dnešným článkom, v ktorom si prezradíme, ako nastaviť a spustiť dva obľúbené parné čističe Ariete, pokračujeme v sérii príspevkov o parnom čistení (nielen) pre začiatočníkov, ktoré ponúka flexibilné možnosti údržby domácnosti aj ďalších priestorov. To všetko pri zaistení hygienickej nezávadnosti s optimálnym využívaním zdrojov. Zaobstarali ste si svoj prvý parný čistič? Poradíme, ako na jeho spustenie krok po kroku!

Ariete 10v1 Parný mop 4164

Prvým pomocníkom, ktorého obsluhu si v nasledujúcich riadkoch predstavíme, je model Ariete 10v1 - parný mop, s ktorého pomocou zvládnete upratovanie najrôznejších podlahových krytín v byte, dome, garáži, ale napríklad aj herni či ďalších priestoroch, kde je kladený vysoký dôraz na čistotu a hygienickú nezávadnosť.

A ako parný mop spustiť? Ako prvý odviňte napájací kábel zo spotrebiča. Pripravte si lievik a odmerku, pomocou ktorej nalejete do zásobníka presne 350 mililitrov čistej vody (jedna a pol odmerky). Zaklapnite veko zásobníka, spotrebič pripojte do siete a otočte gombíkom nastavenia pary.

Akonáhle sa rozsvieti kontrolka, spotrebič je zapnutý a začína nahrievať tekutinu. Po niekoľkých sekundách začne zo spotrebiča vychádzať slabá para, čo signalizuje, že je spotrebič pripravený do akcie a vy môžete jednoducho regulovať intenzitu pary podľa povrchu a jeho znečistenie.

U citlivých povrchov (napríklad laminát, drevo, parkety a pod.) Nastavte intenzitu parného čističa na nižší výkon a paru prípadne počas čistenia upravujte podľa potrieb. Teraz je Ariete 10v1 pripravený na použitie. Jedna nádržka vystačí na približne 15 - 18 minút nepretržitého čistenia.

Akonáhle voda v nádržke dôjde, o čom vás budú informovať mierne vibrácie a vyšší hluk, spotrebič odpojte od zásuvky, nalejte do neho ďalšiu várku vody a počkajte, než sa nahreje. Akonáhle upratovanie dokončíte, prepnite gombík regulujúce paru do pozície OFF, odpojte od elektriny, vylejte zvyšok vody a po zhruba piatich minútach, kedy bude spotrebič chladnúť, ho môžete zložiť a upratať.

Ariete Xvapor Deluxe 4146

Ak ste si zaobstarali multifunkčný parný čistič Ariete Xvapor Deluxe s bohatým príslušenstvom pre dokonalé čistenie celej domácnosti, iste vás bude zaujímať, aký je rozdiel v prvom spustení medzi ním a vyššie uvedeným modelom Ariete 10v1.

Aj tu je potrebné naplniť zásobník čistou vodou, z ktorej sa postupne začne tvoriť para. K tomu vám poslúži lievik s odmerkou, pomocou ktorej zásobník naplníte a zaskrutkujete. Teraz si môžete vybrať požadovaný nadstavec, ktorý nasadíte na pištoľ spotrebiča a zacvaknite, čím ju bezpečne zaistíte.

Ďalším krokom je zapojenie spotrebiča do elektrickej zásuvky a jeho zapnutie. To, že je spotrebič zapnutý, zistíte podľa rozsvietenia kontroliek zapnutie / vypnutie a pripravenosti pary.

Akonáhle sa kontrolka pary po niekoľkých minútach vypne, spotrebič je pripravený na upratovaniu. Neznepokojujte sa, ak sa počas upratovania kontrolka znova rozsvieti. Ide len o signalizáciu toho, že spotrebič dosiahol požadovaný tlak.

Aby ste zabránili nežiaducemu vypusteniu pary, presuňte poistku zdola nahor. Akonáhle budete chcieť paru vypustiť, použite opačný spôsob. Pokiaľ zo spotrebiča kvapká voda, je dobré kondenzovanú paru vypustiť do nádoby a až potom sa vrhnúť na samotné čistenie.

Intenzitu pary môžete nastavovať priebežne počas celého čistenia a citlivosti povrchov, ktoré zbavujete nečistôt. Akonáhle úlohu dokončíte, vypustite prebytočnú paru a spotrebič vypnite. Následne ho môžete odpojiť z elektrickej zásuvky a vyčistiť nástavce, vrátane zásobníka na vodu.

Páčil sa vám dnešný článok? Odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série "Parné čistenie pre začiatočníkov", v ktorých si nabudúce predstavíme upratovanie najrôznejších druhov podlahových krytín v spoločnosti inovatívnych parných čističov Ariete

 

Pošlite článok známemu