Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Parné čistenie pre začiatočníkov: Ako vyťažiť z upratovania maximum? Poradíme!

V predchádzajúcom dieli nášho obsiahleho seriálu „Parné čistenie pre začiatočníkov“ sme si vysvetlili, kedy sa parné čističe Ariete zaobídu bez chemických detergentov a kedy je naopak vhodné podporiť ich silu a účinnosť spomínanými prostriedkami. Dnes sa pre zmenu pozrieme na to, ako parným čističom uľahčiť prácu a vyťažiť z upratovania maximum tzv. na „prvú dobrú“.

Najsilnejší čistiaci prostriedok? Para!

Málokto tuší, že para je tým najsilnejším čistiacim prostriedkom. Je navyše ekologická, ekonomická a účinná, čo ocenia aj domácnosti s chlpatými miláčikmi alebo menšími deťmi. V kombinácii s vysokým tlakom a teplotou zbavia parné čističe povrchy až 95% vírusov a baktérií.

Pokiaľ by sme parné čističe Ariete porovnali s bežným vysávačom, zistili by sme, že vysávač zbaví povrchy len asi 56 % prachových častíc. Aby však bolo upratovanie v spoločnosti parných čističov maximálne účinné, je potrebné im vytvoriť ideálne prostredie a sem tam im trošku pomôcť.

Ako na podlahové krytiny?

S parnými čističmi Ariete zvládnete upratať a vydezinfikovať nielen plávajúce a laminátové podlahy, ale tiež kachličky, koberce a ďalšie druhy podlahových krytín. Aby bol výsledok dokonalý, je dobré čistenú plochu povysávať a až potom použiť parný čistič. S omrvinkami, chuchvalcami chlpov alebo vlasmi si totiž títo inovatívni pomocníci neporadia. Pri zašlých alebo odolných fľakoch na koberci je potom potrebné postihnuté miesto poriadne napariť a dočistiť ďalšími podpornými prostriedkami.

Ako na odolné škvrny a zašlé škáry?

Hoci kombinácia tlaku, vysokej teploty a pary odstráni prevažnú väčšinu škvŕn na „prvú dobrú“, občas sa môžu vyskytnúť situácie, s ktorými si ani tie najmodernejšie parné čističe neporadia. Reč je, napríklad, o zašlých škárach alebo ťažko odstrániteľných škvrnách, na ktoré je potrebné vytasiť silnejší kaliber.

Aby ste parnému čističu uľahčili námahu, použite na čistenie bežný čistiaci prostriedok, ktorý nastriekate na škáru či škvrnu a necháte pôsobiť. Pri niektorých modeloch parných čističov existuje aj špeciálna nádržka, kam čistiaci prostriedok priamo nalejete. Odolnú škvrnu (napríklad na závese, pohovke alebo inej textílii) môžete tiež namočiť do vody a nechať pár hodín bez povšimnutia. Potom použite parný čistič (kačicu alebo multifunkčného pomocníka), ktorý si so škvrnou už hravo poradí.

A čo plesne?

Podobný proces môžete aplikovať aj pri odstraňovaní nepríjemných plesní. V tomto prípade ale zvoľte špeciálny prostriedok určený presne na túto nepríjemnosť. Až potom použite parný čistič Ariete, ktorý povrch zbaví posledných zvyškov nečistôt a spoľahlivo ho vydezinfikuje.

Pošlite článok známemu